Esteu aquí

Taller de construcció d'instruments

Valor a treballar: 

Admiració i sorpresa.

Tipus d'activitat: 

Activitat plàstica i musical

Descripció: 

Proposem als estudiants elaborar un instrument musical propi com va fer el pare de Pau Casals construint pel seu fill la carbasseta, el seu primer violoncel. Com us agradaria que fos? Quin instrument us agradaria aprendre a tocar? Acceptem totes les idees i ens posem a treballar. Per tal de mostrar diferents exemples a continuació us proposem l’elaboració de tres instruments: unes castanyoles, una flauta i una guitarra.

 

Castanyoles:

 1. Dibuixem un rectangle amb les puntes arrodonides en un cartró, el retallem i el doblem per la meitat.
 2. Enganxem els botons o les xapes als dos extrems amb cola de manera que quan doblem el cartró es toquin, i ho deixem eixugar.
 3. Decorem les castanyoles i llestos!

Flauta:

 1. Fem parelles de canyes del mateix color. La primera parella es quedarà de la mida original. Retallarem les altres parelles dos centímetres més curtes que la parella anterior.
 2. Estenem una tira de cinta adhesiva i hi posem les canyes retallades al damunt. Enganxem les canyes amb la cinta per la part de davant i llestos!

Guitarra:

 1. Abans de començar l'activitat amb els alumnes, cal preparar les ampolles; al centre de l'ampolla retallem un rectangle de puntes arrodonides de 8cm de llarg i 3 d'ample aproximadament. Cobrim el perímetre amb cinta adhesiva per no fer-nos mal. Fem un forat al cul de l'ampolla i un altre al tap.
 2. Ja amb els alumnes, tallem un fil de pescar, fem un nus en un extrem i el fem passar per un forat del botó i pel cul de l'ampolla.
 3. Fem sortir el fil per l’altre banda i el fem passar pel forat del tap.
 4. Lliguem aquest extrem del fil, tan tensat com puguem, a mitja agulla d'estendre o a un tros de fusta similar
 5. Ja podem fer sonar l'instrument. Fent rodar el tap de l'ampolla mentre pincem la corda, escoltarem diferents notes.

 

Per ampliar...

Quan tinguem els instruments enllestits ens podem dividir en tres grups, com si fóssim les seccions d'una orquestra, i tocar plegats tot seguint les indicacions d'un director o directora.

 

Objectius: 

 • Desenvolupar la creativitat  i la curiositat sonora elaborant un instrument musical propi.
 • Apreciar els instruments no convencionals, o cotidiafons, i explorar les seves possibilitats sonores.

Museu Pau Casals: 

Si fem una visita a la Vil·la Museu ens podrem fixar en com eren alguns dels violoncels que Pau Casals va tenir, en l’arquet amb un robí incrustat que la Reina Maria Cristina li va regalar, en el seu piano, que li servia per tocar els preludis i fugues de Bach tots els dies i, per suposat, en la Carbasseta! El seu primer instrument musical.

Documents adjunts

Material: 

Per a les castanyoles: cartró o cartolina gruixuda, botons o xapes, cola, tisores i pintures o gomets per a la decoració. Per a la flauta: canyes de beure, regle, tisores i cinta adhesiva. Per a la guitarra: una ampolla de plàstic d'un o dos litres, fil de pescar (o cordes de guitarra ja utilitzades), un botó i mitja agulla d'estendre o una petita fusta similar -per a la preparació el professor necessitarà també estris per tallar el plàstic i fer un forat al cul i al tap de l'ampolla-.