Esteu aquí

La dama d'Aragó: tema i variacions

Valor a treballar: 

Integració i diversitat

Tipus d'activitat: 

Activitat musica

Descripció: 

Expliquem la forma musical “tema amb variacions”, i tot seguit, escoltem alguna obra d’aquest tipus; per exemple el tema i variacions de W.A. Mozart al voltant de la coneguda melodia popular Ah! Vous dirai-je Maman. Provem de percebre i comprendre la seva arquitectura musical: una obra feta de petits fragments que, partint d’una melodia concreta, es va desfigurant cada cop amb més fantasia, fins que arriba el moment en que se’ns fa difícil reconèixer la coneguda tonada original; un complex exercici de creativitat musical.

Proposem a la classe interpretar un tema i variacions sobre una cançó tradicional catalana: La Dama d'Aragó. Les variacions estaran inspirades en diferents estils musicals propis d'alguns països on va tocar Pau Casals; així, la nostra composició assolirà caràcters i colors molt diferents als de la cançó que ja coneixem. Primer de tot cal aprendre, i interioritzar molt bé el tema. A més de memoritzar-lo, l’analitzarem. De què parla la cançó? Quina és la seva tonalitat i compàs? En quin context històric emmarcarem l'origen de la cançó?

Practicarem i treballarem cada una de les variacions en diferents sessions. Per aprendre cadascuna primer de tot dividirem la classe en tants grups com veus rítmiques tingui la cançó. És convenient que cada grup aprengui, per torns, cada una de les tres veus, així podem sentir tota la base rítmica com a una unitat. Un cop ja tinguem la base rítmica apresa podrem adaptar la melodia lliurement a l'estil escollit.

En els vídeos que s'adjunten, podeu veure una preparació per al ritme de cada veu de manera parlada. Seguidament, veureu la versió en percussió corporal. Us aconsellem que, a partir de les cèl·lules proposades els alumnes creein la seva pròpia estructura, posada en escena i fins i tot melodia.

Variacions: tango (Argentina), bossa nova (Brasil), rock (Amèrica del Nord)

A l'hora de donar-li forma a una variació us suggerim deixar anar la imaginació respecte als moviments de la percussió corporal, a l'alternança entre parts cantades i parts de percussió, a la distribució en l'espai, a les dinàmiques, etc.

Al cap d'unes setmanes es pot fer un concert amb el tema i les tres variacions una darrera de l'altra.

 

Objectius: 

·      Percebre, conèixer, comprendre i valorar la forma musical "tema i variacions".

·      Aprendre a inspirar-se musicalment partint d’un estil musical o d’uns trets culturals.

·      Interpretar una obra d’una certa complexitat treballant musicalitat, concentració i memòria.

Museu Pau Casals: 

Quan visitarem la Vil·la Museu podem portar a terme la nostra actuació als jardins del museu, a la platja, al carrer del poble de forma espontània captant al públic que tenim més a prop. Ens fixarem si hem observat al Museu alguna fotografia o record exposat de Pau Casals d’aquets llocs als quals els hi hem rendit homenatge amb les nostres variacions.

Material: 

Video a on puguem escoltar i veure interpretar el tema i les variacions