Esteu aquí

La bellesa de la simplicitat: Träumerei

Valor a treballar: 

La bellesa de la música

Tipus d'activitat: 

Activitat musical

Descripció: 

Observem les 5 fulles que tenim: tot i ser del mateix tipus, cada una és diferent. Trobem i descrivim les diferències en petits grups (ens fixem en la grandària, color, textura, relleu...) Pau Casals va enregistrar peces molt complexes i difícils de tocar, però també gaudia amb la simplicitat de la bellesa d'altres obres. Ara n'escoltarem una d'aquestes: Träumerei de Robert Schumann. Podem tancar els ulls i relaxar-nos mentre l'escoltem. Aquesta peça té 8 frases molt semblants, algunes de les quals es repeteixen. La tornem a escoltar i, assignant un número a cada frase, entre tots escrivim l'estructura de la peça:  1,2 ,1, 2 ,3, 4, 1, 5. Si el mestre/a toca el piano pot interpretar-la abans de sentir la versió de Pau Casals per piano i violoncel.

Tornem a escoltar cada frase per separat i entre tots trobem adjectius i qualitats que  diferencien cada frase de la resta: ocupa més espai, és més aguda, és més brillant, té un to més trist, etc. En petits grups podem fer figures grupals que canvien a cada frase mentre la música ens acompanya.

Associarem cada una de les nostres fulles a una frase musical en concret i explicarem per què ho hem fet, tot associant alguna característica de les que hem fet servir abans amb una propietat de la fulla. Amb pintura, o resseguint la seva figura, estampem o dibuixem en un paper l’empremtes de cada fulla. Per la que hem associat a la frase 1 necessitarem 3 impremtes, per a la de la frase 2 en necessitarem dues, i una empremta per cada una de les frases que resten. Tot seguit retallem aquestes formes i cadascú farà la seva pròpia composició en una làmina, intentant col·locar tots aquests elements d'una forma atractiva i amb sentit propi.

 

Per ampliar:

Podem convidar als companys i alumnes d’una altra classe per tal de explicar-los el treball que s’ha fet, tot escoltant l’obra de Schumann interpretada per Casals i admirant les produccions plàstiques.

 

Objectius: 

  • Conèixer l’obra Träumerei de Robert Schumann interpretada per Pau Casals.
  • Apreciar la bellesa i les característiques de cada frase musical.
  • Plasmar la bellesa musical en una obra pictòrica.
  • Gaudir de la senzillesa artística.
Documents adjunts
Video: 
Embedded thumbnail for La bellesa de la simplicitat: Träumerei

Material: 

5 fulles del mateix tipus d'arbre per a cadascú. Pintura acrílica. Làmines de dibuix. Cola i tisores.

Música:Träumerei de Robert Schumann interpretat per Pau Casals.