Esteu aquí

L’altra cara de l’artista

Valor a treballar: 

Solidaritat i lluita en favor dels drets humans.

Tipus d'activitat: 

Activitat d'observació i coneixement

Descripció: 

Avui explicarem la vida de Pau Casals, i tindrem una cura especial en referir-nos a tots aquells moments en els que el mestre es va manifestar com un activista en favor de la pau. Quins artistes coneixem que hagin mostrat al món la seva cara més solidaria enfrontant-se com activistes a les injustícies del món actual? Segur que podem dir alguns noms famosos. Recordem a tots el actors, cantants i artistes en general que van manifestar públicament el seu rebuig vers el segrest d’unes noies àrabs que es trobaven fent classe a l’escola. Un artista sol tenir dues cares, una professional –la més coneguda per tots- i una altra solidària que brilla quan el famós fa servir la seva popularitat i el seu poder econòmic per ajudar als més desafavorits o a persones que es troben en problemes, com és el cas de les noies segrestades.

Pau Casals va ser un home valent i coherent amb les seves idees, així que es va negar tocar a l’Alemanya nazi tot rebutjant les insistents invitacions del govern de Hitler (amant i mecenes de la cultura i la música), va lluitar contra el franquisme deixant de tocar en públic durant deu anys en senyal de protesta i autoexiliant-se en el silenci de Pradesmentre ajudava en els camps de refugiats. En definitiva Pau Casals renuncià a la vida fàcil que el seu talent li podia proporcionar per posicionar-se en contra de les injustícies i les violacions dels drets humans.

Elaborarem dos murals: un amb fotografies i fets que ens mostrin a Pau Casals com a ambaixador de la pau i activista en pro dels drets humans i un altre al costat amb accions de diferents artistes envers problemàtiques que patim al nostre segle XXI i davant de les quals no podem tancar els ulls.

 

Objectius: 

  • Fer una recerca d’artistes (músics, actors, ballarins, escriptors....) que hagin realitzat obres socials o hagin estat, en algun moment, activistes per la llibertat i la pau.
  • Conèixer i valorar tots el moments de la vida de Pau Casals en els que ha mostrat solidaritat en vers als altres: els seus concerts per la classe obrera, l’autoexili a Prades i la seva ajuda al camp de refugiats, el seu rebuig contra el nazisme, la seva lluita pel desarmament nuclear, etc.
  • Reflexionar sobre quins són els mals del nostre segle i contra quins hi podem lluitar.

Museu Pau Casals: 

Posarem especial atenció en totes les explicacions que ens donaran sobre l’exili de Pau Casals a Prades i imaginarem com de dur devia ser per a ell abandonar una vida que el feia feliç per protestar-hi davant el món. Seríem capaços nosaltres de fer una cosa així?

Documents adjunts