Esteu aquí

Invents

Valor a treballar: 

Observació i innovació

Tipus d'activitat: 

Activitat plàstica i musical

Descripció: 

Introduirem la sessió explicant una anècdota; com Pau Casals va quedar meravellat en veure i escoltar el violoncel per primera vegada. Observarem semblances i diferències entre la carbasseta que li va construir el seu pare i el seu primer violoncel de debò. Demanarem als nens que pensin en alguna cosa que hagin vist i els agradi molt i, tot seguit, faran d’inventors com va fer el pare d’en Pau Casals, construint això que els agrada tant, un objecte, una joguina o un aparell, amb els materials que tenim. Mentre fem el disseny tot observant una fotografia de l’objecte real, l’inventari de tot el què necessitem i construïm l’objecte en qüestió escoltarem la música de Pau Casals. Finalitzarem la sessió posant nom al nostre invent i presentant-lo als nostres companys de classe o a tota l’escola fent una exposició d’invents. ¿Sabies que Pau Casals va ser un músic innovador? Va innovar en la tècnica interpretativa del violoncel, buscant gestos que eren més còmodes per tocar i ajudaven a produir un so més ric i més ple. A més gràcies a ell les Suites de Bach van deixar de ser exercicis tècnics per a transformar-se en obres de gran bellesa i espiritualitat.

 

Per ampliar...

L’invent pot ser una creació individual o be col·lectiva; formen petits grups per elaborar els invents de forma col·laborativa. Les escoles que tinguin material TIC a les aules o facin servir IPADS o tablets poden enregistrar petits vídeos dels alumnes presentant la seva creació.

Objectius: 

  • Observar i explorar sensorialment els elements presents en el nostre entorn.
  • Explorar les possibilitats expressives que ens ofereixen els diversos materials, textures, formes i colors.
  • Treballar la percepció, observació i anàlisi d'objectes tridimensionals.
  • Elaborar produccions plàstiques a partir de la percepció sensorial, la imaginació, la realitat i l'experiència, preveient els recursos necessaris per portar-les a terme
  • Apreciar i respectar les pròpies produccions i, per suposat, també les dels altres.

Museu Pau Casals: 

Al museu els nens i nenes podran veure la Carbasseta! i més endavant, a la sala de música, el violoncel. Podem observar, apreciar i anotar les diferències i similituds entre el violoncel i la carbasseta.

Documents adjunts

Material: 

Objectes per reciclar que portin els alumnes:  ampolles, pots de iogurt, gomes de pollastre, safates de porxat, caixes de cartró o de sabates, taps de suro, etc.