Esteu aquí

Actuar davant d'un públic

Valor a treballar: 

Curiositat i autoestima.

Tipus d'activitat: 

Activitat Musical

Descripció: 

Proposarem als nens i nenes organitzar i dur a terme una actuació musical. Per tal d’aconseguir una determinada qualitat artística, assumirem el següent procés, tal i com aconsellava Pau Casals:

Preparació:

Els alumnes es dividiran en grups i prepararan una cançó que vulguin presentar a la resta de la classe. Posaran títol a l'actuació i l'escriuran en una cartolina.

Verbalització de les pors, pensaments,...:

Acabada la preparació, tots els alumnes junts faran una llista de tot allò que els preocupa respecte a  l'actuació: estar nerviós, tenir por de la reacció del públic, no saber-se la lletra... Entre tots junts proposarem idees: ¿Com ho podem arreglar?

Estudi i assaig de la cançó:

Assajarem la cançó per parts escoltant-nos bé. Prèviament escollirem un director. Aquest es preocuparà de que el grup repeteixi, per tal de millorar tots aquells fragments que no surtin prou bé per motius d’afinació, ritme, memorització de la lletra, articulació verbal o vocal, etc.

 

Escalfament corporal:

Aquest ens servirà per posar el nostre cos a punt, tranquil·litzar-nos i afavorir la concentració. Us proposem uns quants exercicis que es poden fer escoltant el Preludi en Sol M de la Suite núm 1 de Bach:

  1. Ens donem petits copets amb les mans a la cama dreta, des del turmell fins al maluc. Després fregarem bé la mateixa zona amb les dues mans, com si ens estiguéssim dutxant. En acabar, compararem la sensació de la cama que hem escalfat i la que no. Provem de fer el mateix amb la cama esquerra.
  2. Ens agafem les espatlles amb les mans i fem cercles lents cap endavant i després cap enrere. Tot seguit els cercles seran cap a endavant amb el braç dret i cap enrere amb el braç esquerre. Quan ja ens surti provem de fer-ho canviant la direcció dels cercles de cada braç.
  3. Amb els genolls un xic flexionats, agafem aire obrint els braços als laterals i duent-los cap amunt fins a ajuntar les mans damunt el cap. Aguantem la respiració, premem fort les  mans i les portem cap al pit. Esperem uns segons i deixem anar l'aire de cop estirant els braços cap endavant. Repetim unes deu vegades el mateix exercici.
  4. Amb l'índex i el polze d'una mà premem els orificis nasals. Deixem pas a l'aire per l'orifici dret i inspirem comptant fins a 8. Aguantem la respiració 8 segons tapant els dos orificis. Deixem anar l'aire durant vuit segons per l'orifici esquerra. Al cap de vuit segons, repetim el mateix començant per l'orifici esquerre. Fem vuit repeticions més.
  5. Cada grup es posa en cercle i s'agafen tots de les mans amb els ulls tancats.  Cadascú presta atenció per percebre els batecs del seu propi cor i el pols de les mans dels seus veïns.
  6. Espolsarem “els nervis”, sacsejant totes les parts del cos i també fent sonar la veu.
  7. Cada grup es pot inventar un ritual per desitjar-se sort abans de començar l'actuació.

Actuació:

Cada grup sortirà a l’escenari a cantar la seva cançó.

Celebració:

Després dels aplaudiments el públic escriu, o dibuixa, en uns papers quelcom que hagi estat agradable per a ells de l’actuació, oferirà aquest paper al grup com a regal. Podem penjar els papers al voltant de la cartolina amb el títol de cada actuació.

 

Reflexió:

Després del concert, fem entre tots una llista de tots aquells aspectes que ens han ajudat a gaudir de l'actuació: la bona preparació?Abans de començar, hem pensat en quelcom especial? No haver mirat a ningú en concret? Respirar a fons abans de començar? Haver triat una cançó que ens agrada molt? Somriure? Comparem el que ens ha passat amb el que havíem escrit a la primera llista.

 

Objectius: 

·      Aprendre a preparar una actuació amb tot el que comporta: concentració, preparació física, estudi, treball en equip i coneixement d’un mateix.

·      Aprendre a reconèixer i gestionar les nostres emocions.

·      Viure i experimentar, en primera persona, una actuació escènica.

Museu Pau Casals: 

Quan visitem la Vil·la Museu podem dur a terme la nostra actuació als jardins del museu, a la platja o a un carrer del poble de forma espontània. Provem d’atraure al públic que hi ha més a prop.

Documents adjunts
Video: 
Embedded thumbnail for Actuar davant d'un públic